Isnin, 19 Julai 2010

Smalam bli petai kt Pasar Ikan kt Tanjung Api...then da buat sambal tumis tempoyak bilis + petai..Ni arini nk abiskan baki petai yg ada..So buat sambal tumis petai +bilis...Rasa sesuai sgt la makan ngan Nasi putih + ikan selar goreng + Masak lmak kobis..hehe


Menu

Sambal tumis bilis + petai (versi saya)



Bahan-bahan:

Petai dibersihkan serta dibuang kulitnya.
Ikan bilis dibelah dua dan dibersihkan.
Bawang besar (blend)
Bawang putih (blend)
Lada kering (blend)
Sos tomato (jika suka masam skit buh la)
Sedikit kiub ikn bilis
Sedikit gula

Cara-cara:

Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumiskan bawang yg da blend..tumis lada kering Setelah naik baunya masukkan pula petai, ikan bilis dan Kacau rata..kemudian masukkan kiub ikn bilis and gula secukup rasa..Bila da masak, bolehlah diangkat untuk dihidangkan.
Siap!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan