Rabu, 21 Julai 2010

Skali skala mama banjer ank2 mkn aiskrim (bukan slalu tau bah... )...bila banjer mkn aiskrim or cekelat nih,rasa cam mama 'hepikan' diaorg jerk...memang diaorg excited pun bila dapat mkn aiskrim or cekelat...Ni sempat snap gambo diaorg tgh makan aiskrim...



Yang bawah ni lak,'post' Wa 'tulun' mama buat aksesori lagi..hehe...... aiiihhhhh..minat btul buat gelang anak mama sorang ni...Kakak nyer si Min buat jugak tp xsekerap adik yg nampak gayanya minat btui ngan manik2 nih..hehe...Bnyk da rasanya 'post' Wa yg tgh 'mmbuat kerja2 manik nih'...Tp xper..mama xder masalah kalau adik dan kakak minat buat...Ada la aktiviti yg mama bole buat sama2 ngan ank2...



Ni da mcm gaya seorang 'pngail mnunjukkan hasil tangkapan ikan nyer..keh keh keh....adik suka sangat tunjuk kt mama yg dia 'berjaya' masukkan manik...So ini la 'hasil' Wa ..hehehe




Kongsi Resipi

Nk kongsi resipi...tp bukanlah saya ni pndai sgt smp nk ajor2 org bab masak2 nih..just nk share apa yg saya masak...Ni pn tnya mak camner nk buat..Menu nih da bnyk kali saya buat tp saya mcm 'bnyk mkn sup semut'..asyik terlupa ajer..padahal bahan bahan dia senang jerk..tak tau ngapa payah ngat nk ingat menu nih bila tiap kali nk buat..huhu...Kt bawah ni ada resipi saya sertakan..moga2 kalo ada sesiapa mncuba..harap 'mnjadi' la yer....hehe...kang saya bg resipi..ada yg mncuba then xjadi..huk huk..xldapat la nk tulun...huhu


Menu

Sambal tumis tempoyak bilis + petai

Bahan bahan

2 papan isi petai
6-7 bijik lada kecil (tumbuk...kalo kuat pdas...buh bnyk lagi)
3-4 sudu besar tempoyak (yg tak masam sgt)
segenggam ikan bilis (blah dua)
5-6 biji bawang (mcm nk buat taucu tp potong kecik skit lebar dia)
1 biji bawang (ditumbuk)
sedikit santan
2 btg serai (diketuk)
daun kunyit (sehelai)
garam secukup rasa
sedikit air
sedikit mnyak

Cara cara dia:

Goreng skjap bilis..then masukkan bawang+lada yg da tumbuk tadi...
goreng smp bawang layu skit
Lpas tu masukkan tmpoyak
kacau2
lpas tu masuk daun kunyit dan serai
masukkan santan
kacau lagi
masukkan garam
then kacau lagi
masukkan air dan kacau lagi (pkatan tu atas kita tp jgn kering sgt..xsedap)..hehe

Siap! cubalah...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan