Selasa, 24 November 2009

todo siempre en mis recuerdos




todo lo mejor a todos ustedes

Jumaat, 20 November 2009

salam dari cartagena

as'kum suma...terlebih dulu aku nak memohan maaf sbb dah agak lama xupdate blog nih..malas+sibuk yg amat..sibuk makan angin..haha..okla,maybe ramai yg dah tau...aku skrg berada di cartagena,spain sejak 22hb oktober lagi..OJT (on job training) utk preparation start up plant aku(BPA) di Jubail tu nnt..yg agak xbestnye ialah technology plant kat spain ni xsama ngan plant yg akan aku operate nnt...spain guna GE (general electric)technology,saudi plk guna BADGER technology..tapi xpela..cabaran tuu..sekurang2nye dpt gak tgk plant yg produce product yg sama ngan plant aku iaitu BPA (bisphenol A) beroperasi..

pada awalnye aku dan kengkawan dijadualkan akan blk 12hb disember nnt,tapi last2 minit kena ekjas blk awal skit sbb terpaksa hadir yokogawa DCS training kat jubail industrial pada tarikh tu,so mungkin 9hb disember nnt aku dah blk ke saudi..insyaallah..emm..dengar2 cite,kat jubail skrgni tgh meriah ngan kehadiran geng2 m'sia yg baru..baguslaa..dlm ramai2 tu ade jgkla terselit membe2 yg aku kenal..firdaus,nizam maulud,ameng,blanko dan cheng moani..(aku blk saudi nnt kite jumpe,ok??)..welcome@marhaba aku ucapkan pada mereka2 suma..masing2 excited dan seronok ngan environment baru ni dengar2nye..semoga nasib/perjalanan/proses mereka utk menjadi pemastautin tetap/pekerja asing di saudi ni dipermudahkan ALLAH S.W.T (lbh lancar dari kitorang dulu)..insyaallah..aminnn

okla..mcm biasala..nak karang panjang2 malas plk nak memikir...so..aku attach skali la beberapa keping gambo ni utk tatapan korang beserta penerangan ringkas..ape2hal..tinggalla msj kat shoutbox aku..

touch down di madrid barajas airport..ni exit ke metro station

metro train baru smp..smart x beg pink tuu..hehe

makanan pertama yg aku balun di madrid..sandwich tuna..tawakkal aje laa..

bangunan ni kat SOL..btl2 centre of madrid..hostel yg aku dok xjauh dari sini..lebih kurang 50meter je kot..

kat NEMRUT kebab (morrocon restaurant)..dari kiri pekerja NEMRUT,aku,rizal ngan catur

kpd peminat2 'mati susah' real madrid,ni la dia rupanye estadio santiago bernabeu tuu..

fountain kat tgh2 plaza de espana..

on the way to cartagena from madrid..mmg terbaikla jln2/highway kat sini..driver2 diorang pun bagus2..100x lbh baik dari kat saudi kot..haha..pemandangan pun mmg A+..

masing2 mcm orang jakun je jumpe wind turbine kat tgh2 bukit time on the way ni...mane xnye..byk gile..ni antara yg sempat aku snap..

1st day nakgi report duty kat sabic IP cartagena..dari kiri adam,aji din,enazi,fahad,shailesh,catur,pian,balobaid ngan sodry...aku tkg ambik gambo..

penyambut tetamu di madinat al zahara museum/historical site

inside madinat al zahara museum/exhibition hall

bekas2 peninggalan kota lama madinat al zahara

yg ni plk pemandangan bandar alicante dari terra mitica theme park infinito tower (100meter tinggi)

gerai ayam pusing (xhalal) kat pasar ahad/sunday market di la manga..perghh..mcm lazat je aku tgk..terigt plk ayam pusing yg jual kat pasar ramadhan kat kuantan..huhu

gerai jual barangan kulit..mostly handbag,purse ngan wallet..tapi jaga2 sbb byk kulit yg ade bintik tiga tuu..eiii

rizal ngan anak pian di la manga lighthouse..la manga cape..

pemandangan dari la manga cape

on the way ke sierra nevada, granada, spain..gi ngan pian..2orang anak dia naik ngan aku..dua2 tgh sibuk main PSP..niat di hati nak tgk salji..tapii....

pemandangan semasa on the way...

di larang wekang/wikang disini..haha..patut ade kat m'sia signage ni..

dah smp di sierra nevada..tapi hampa sbb salji belum ade lagi..ade skit2 je (stompok dua je kat bukit blkg tu)

mengikut kata2 penduduk tempatan sierra nevada ni..ujung bln disember barula salji turun dan 'peak'nye plk ialah pada bln februari..xsempat jgk nak merasa salji..

pemandangan on the way turun dari sierra nevada

pokok yg dah tinggal ranting..maknanye autumn dah nak abis..nak msk winter dah skit ari lagi..

antara kete2 rally yg agak senang di jumpai kat spain ni..tepi2 jln je kengkadang..

kete rally lagi

sini kete2 kecik mmg top...mungkin sbb jln2 kat tgh2 bandar diorang kecik2 kot..kete ni brand AIXAM..ntahla buatan mana..mmg kecik gile...lagi kecik dari kete smart for two...3/4 kancil je nih..

stesen minyak elf/cepsa..antara yg belum pernah aku jumpe kat m'sia

stesen minyak repsol ni pun sama..x pernah lagi aku jumpe kat m'sia

Khamis, 1 Oktober 2009

eid mubarak

assalamualaikumwarohmatullahiwabarakatuh suma dan x terlewat lagi rasanye utk aku ucapkan selamat hari raya aidilfitri,minal aidilwal faizin kepada korang suma dan umat islam di seluruh dunia amnya..di kesempatan ni aku nak mintak maafla kepada suma ahli keluarga,saudara mara dan kawan2 mahupun lawan di atas keterlanjuran dan dosa2 aku pada korang suma selama ni...mmm,mesti ade diantara korang (hehe...kalau xde..xpela) tertunggu2,bile la nak kuar entry/post baru kat blog aku nih..haha.sorila geng,mmg malas betul nak update smenjak dua menjak ni,ntahla...aku pun xtau nape...aku rasa geng2 bloggers yg lain pun sama..ye x??kalau xcaya,cuba tgk kat link yg ade kat sbelah kanan tu..suma dah lama xupdate..mungkin mood raya belum hilang lagi kot..hehe

okla,lets start..utk pengetahuan korang suma,mengikut flight etihad airlines yg telah dibooked kat agent 2bln sebelum raya tempohari,aku telah dijadualkan pulang ke m'sia pada 9/9/2009 yg lalu (cantik x no. tu??)maka...pada mlm 9/9 tu,aku telah dihantar oleh rizal,nik,aris dan pok lee ke airport dammam..dipendekkan cite,ntah ape suwey nye..flight aku pada pkl9.20mlm ke abu dhabi (transit) delay smpla ke pkl4.30pg,baru la dpt berlepas...oleh kerana lewat berlepas,maka terlepas la jgk connecting flight aku dari abu dhabi ke m'sia yg spatutnye berlepas pada pkl 2.30pg...dipendekkan cite lagi...disbbkan hanya ade satu flight dari abu dhabi ke m'sia,iaitu pada pkl 2.30pg setiap hari,akupun terpaksala stay lagi sehari di sana,etihad airlines ade bagi hotel utk kitorang stay,tapi hati masing2 dah bengkek dah...yela..suka2 je delay2 flight..dan kebanyakan orang/penumpang ke m'sia yg senasib ngan aku aritu rata2 berpendapat,sbb utama delay tu ialah 'DISENGAJAKAN' oleh pihak etihad kerana flight kosong/kurang penumpang...so,they (etihad) decided to combine 2flights to save on operation and fuel cost...hmmm..masuk akal jgk tu..

okla,dipendekkan cite..aku pun smpla ke ktn pada pkl 6.30ptg 11/9 (lewat sehari) aritu..rugi 1hari cuti aku...kat sini aku critala secara ringkas ape aktiviti aku slama 2minggu di m'sia..lps smp ke m'sia,aku ..sempat rest 2ari je sbb pada 14/9,aku ngan famili tlh pergi ke langkawi..mesti korang pelik,apekejadahnye gi langkawi bln2 posa ni,ye x??haha..dah nak buat camane,cuti aku limited sgt..tu aje masa yg sesuai..lagipun aku rasa,sedap jgk gi langkawi bln2 posa ni sbb org xramai..cuma penat skitla sbb berpuasa dan terpaksa melayan kerenah 2org puteri aku yg tgh ligat tu..haha..alhamdulillah,sepanjang percutian aku kali ni,byk benda yg dpt aku buat,xpayahla mention kat sini yek,kang ape plk org kata,suma mende pun nak bagitau..hehe..lps blk dari langkawi aritu,ade jgk aku buat sesi berbuka puasa ngan kawan2 kat yala...xde jemputan2nye,aku main call aje MAn control room,xtau pun shift mane yg keje aritu..time kasihla pada yg hadir..insyaallah blk m'sia lain kali aku ajak suma plk..hehe

okla,kite cite raye plk..thn ni turn aku beraya kat umah mak aku di sg isap..mmg dah mcm tu agreement yg tlh dibuat dan dipersetujui oleh aku ngan isteri sejak dari mula2 kawin lagi,thn ni belah aku,thn dpn belah dia plk...bergilir2..alhamdulillah,dpt jgk aku berkumpul ngan abang dan adik aku...cuma kakak ipar aku je yg xdpt join sbb xdpt cuti (keje nurse di PD)...thnni,dah makin bertambah ahli keluarga aku..cucu2 orgtua aku dah msk 6org sumanye..abg aku 3org sumanye hero,aku plk 2org heroin dan adik aku baru sorang,pun heroin jgk..ade pertambahan ahli lagi x agak2nye thn2 dpn ni??hmmm..just wait n see..hehe

diam x diam,dah berlalu 2minggu vacation aku yg penuh ngan memori indah tu,dan aku dah pun seminggu berada kembali di jubail,saudi arabia ni..perjalanan blk aku aritu xkurang hebatnye jgk rintangan yg terpaksa aku tempuhi,dgn flight delay skali lagi laa..luggage hilang laa..pendek kata..serik dah aku naik etihad ni..insyaallah lain kali,kalau xterdesak sgt,aku xkan naik lagi dah etihad ni..confirm..okla,seperti biasa,korang layan la gamba2 beserta penerangan yg aku attached skali kat bawah tu..sehingga bertemu di lain kali..wasallam

aku,isteri dan anak2 sekitar LCCT(terminal air asia)


gamba2 dlm flight


landmark yg paling famous di langkawi..(burung helang yg bertenggek atas batu kawi)

hehe..percubaan aku nak buat artistik shot..org lain guna kamera SLR,aku guna digicam aje...mane la nak jadi..


sekitar taman rusa yg terletak dlm kawasan hotel yg aku menginap semasa di langkawi (geo park hotel)..



cable car ni pun ade dlm kawasan hotel aku dok jgk..


anak2 aku skit pun xtakut naik cable car ni..blhla naik lagi lain kali kat lain plk

cantik betul view pantai ngan pulau2 kecik sekitar langkawi dari atas cable car ni

kat atas gunung mat chincang...xnampak ape background sbb kabus tebal sgt


ni plk kat Telaga Harbour Park Marina Langkawi


pemandangan sawah bendang kat langkawi (kampung bai BDO)...kampung aku kat jerantut ade jgk,tapi 20thn dulu laa..skrg dah xde..


underwaterworld langkawi,sorila gambo xbape sharp sbb camera baru,blm habis explore lagi..








gambo mlm raya

yg ni plk ahli keluarga lelaki..aku,abang,dee,abah dan cucu2nya..

aku dan famili..aku,isteri,yasmin dan najwa


whole family photo..