Isnin, 31 Ogos 2009

promosi di bulan ramadhan

as'kum suma...camane ngan posa korang??jgnla cukup sekadar berposa aje,ye...ambikla kesempatan dlm keberkatan bln ramadhan yg dtg cuma sethn skali ni utk mempertingkatkan amalan kite masing2...cthnye byk2kanla membaca quran,solat2 sunat,solat trawih,qiamulail,bersedekah/berinfaq dan mcm2 lagi...bkn ape..rugi sgt2 rasanye kalau kite xambik kesempatan ni...kalau supermarket/butik/kedai buat promosi...berebut2 kite pegi...padahal...dah tentu kite kena kuar/berabis duit nnt,sbb nak shopping...

tapi..bile tibe time 'promosi' yg Allah S.W.T bagi dibulan ramadhan ni...kite mcm endah xendah je..padahal free of charge...dan pulangan yg dijanjikan juga berlipat2 kali ganda lagi dari amalan yg kite buat di bln2 yg lain...so..dikesempatan ini..aku menyeru pada diri aku dan korang2 suma diluar sana..ambikla kesempatan atas rahmat dan keberkatan bulan ramadhan ini,marila kite sama2 mempertingkatkan amalan kite dan jgnla biarkan ramadhan ini berlalu begitu saje...at least,kalau xblh sgt pun..cuba la utk tidak miss solat terawih kerana hukumnye sunnat muakkad(sunat yg sgt dituntut)..xdpt berjemaah kat masjid,solat sorang kat umah pun blh..tapi lbh afdal kalau kite buat secara berjamaah di masjid(mengikut sunnah)...

ade benda yg aku nak cite ni sbnrnye..tentang boss aku kat sini..mr. abdul rahman al turkistani..alhamdulillah,aku bersyukur sgt2 dpt boss mcm dia ni kat sini(compare to other departments,so far..boss aku yg plg best skali)...pada aku,dia mmg btl2 ade ketokohan utk jadi seorang pemimpin yg bagus...friendly ngan org2 bawahan,boleh kawtim(especially dlm bab cuti) tapi dlm masa sama,tegas..dan dia jugak seorang 'pendengar yg bagus'..satu lagi,kalau dia xde keje/meeting...biasanye dia akan imamkan solat..dan lps solat,dia akan bagi tazkirah skit utk anak2 buahnye..susah nak dpt boss mcm tu beb...

okla tu,ckpla utk kali ni...kat bwhni aku sertakan klip video pendek antara sesi tazkirah boss aku slps solat berjemaah..smoga boss2 di m'sia pun blh ambik iktibar dan cuba pendekatan sebegini juga..wallahua'lam.
video

Rabu, 26 Ogos 2009

only in saudi part 2

as'kum suma...bertemu kembali..haha,tgh menghitung hari ni sbnrnye..kurang dari 14hari lagi aku akan menjejakkan kaki ke m'sia,tanah air tercinta...alhamdulillah,pengalaman hidup di negara org(yg xbrape lama ni-baru nak msk9bln)telah membuatkan aku menjadi org yg lebih appreciate tentang betapa bertuahnye aku dan kite suma(umumnye)lahir dan hidup sbg rakyat m'sia...xsabo2 rasanye nak jumpe anak2,bini,org tua,adik bradik,kaum keluarga dan rakan taulan yg dah hampir 3bln aku tinggalkan..

ape yg nak diupdate ye??puasa dah msk hari ke 6...dan alhamdulillah...so far so good..cuma panas 'skit' ajela kat sini..haha...brg2/buah tgn utk bwk blk ke m'sia pun dah almost 80% aku beli,yg lagi 20% tu,tunggula last minute nnt aku beli...kat sini rata2 solat terawih diorang buat 8rakaat je,ade jgk yg buat 20...tapi xbyk.. emm..ape lagi ye??okla...mcm biasala,aku taruk gambo skali ngan cite kat bawah ni...korang baca ajela nnt...sehingga bertemu di lain kali...as'kum

membe kamcing 2orang ni..sejak dari ILPP,AMOCO pastu tukar jadik BP...smpla ke arab saudi..sodry ngan hisham

aku ngan 'pak' hary nurdi...yg blkg tu 'pak' baban...antara geng2 indonesia yg agak kamceng ngan aku..masa ni ade briefing ape ntah,aku pun dah lupa...president ngan manager2 saudi kayan je yg dok sibuk atas stage..

ni la rupenye pam minyak(petrol)kat sini...so far...xpenah lagi aku jumpe yg digital/canggih mcm kat m'sia...mungkin area jeddah ngan riyaadh ade kot??nampak xharga seliter brape??sr 0.47 je beb..

gambo honda pilot ngan model yg di import khas dari m'sia..shahril ratiban(chevron)..masa ni ikut haji mat nor gi honda showroom...survey odyssey beb..


gambo kat khobar(plaza sony a.k.a plaza 'parey')shopping sakan utk bwk blk raye ni...levis501 aje dah 12helai...mana x sakan??haha...rizal,aku ngan haji mat nor

car wash kat sini...1st time try..pkl10mlm dah masa ni..sr20 luar dalam..kire oklaa..saje je ambik gambo mat bangla ni...pong skit..haha..baru dia sunggoh2 skit basuh kete aku...haha...taktik kena ade..

Sabtu, 22 Ogos 2009

1st puasa di jubail

as'kum suma...burppp...alhamdulillah.tgh kekenyangan ni..hehehe..baru lps sahur.pkl 4.15pagi skrgni..so,dikesempatan yg ade ni aku nak ucapkan jgkla slamat berpuasa dan 'ramadhan mubarak'..smoga puasa kite thn ini lbh 'kemas' dari puasa thn yg lps2...aminnn..

emm...nak cite la skit pengalaman 1st puasa aku kat sini(walaupun baru sehari je..hehe)...yg pertamanye,utk company saudi kayan ni,waktu bekerja telah di 'adjust'kan bagi mereka2 yg bekerja office hour,biasanye msk pkl7.30pg-blk pkl4.00ptg..tapi telah diubah kpd msk pkl10.00pg dan blk pkl4.00ptg,tapi perubahan ni hanye utk mereka2 yg beragama islam sahaja,yg bukan islam tu...msk keje mcm biasa.puasa kat sini jugak lbh mencabar sedikit kalau dibandingkan puasa di m'sia..sbbnye..panas yg agak melampau..di tambah plk sejak seminggu yg lalu kelembapan(humidity)dah smp ke jubail ni(mengikut kata2 teman2 yg dah lama kat sini,kalau dah start ade humidity,tandanye musim panas dah nak smp ke penghujung...kire transition sblm musim sejukla)..

bygkanla,kat m'sia,suhu purata 35degree C pun dah agak x blh nak handle,ni plk suhu 45degree C(yg direkodkan tghari smlm)dan humidity nye aku agak2 2x ganda lbh dari m'sia(kuar rumah je dah start berpeluh dan melekit...tu belum buat ape2 lagi tuu..)..tapi memandangkan perubahan waktu keje yg baru tu,xdela terasa sgt..hehe..e la..sbb,lps solat subuh..smbg tido blk smp pkl9.00pg,pastu bgn gi keje..dan masa di tempat keje pun terasa singkat..

satu yg kebanyakan orang2 kite(m'sia) miss sgt2 kat sini ialah,pasar ramadhan..kalau kat kuantan(hometown aku),biasanye..agak jarang jgk aku pegi pasar ramadhan ni..tapi sesekali tu ade jgk,ye la..kalau dah terasa nak mkn murtabak 'mengkasar' ataupun ayam golek/pusing..kat mane lagi nak cari..ke pasar ramadhan la jawabnye..

okla..dah dkt pkl 5.00pg dahni..rugi plk kalau xdigunakan masa tido yg di beri company aku ni..haha..kat bawah ni ade skit gambar utk tatapan korang...layan...sehingga berjumpa di lain kali...wasallam

gerai menjual kuih-muih arab(yg aku tau..samosa ngan macaroni je...yg lain2 tu..not sure..)lokasi dia,antara international market ngan HERFY(fast food)..

nampak x 'dacing'/penimbang/scale tu...sini,kuih jual timbang kilo punyer..

nampak x brader sblh haji mat nor tu..peluh menjejes2 tuu...saspen gile aku..ye la..takut menitik atas kuih yg aku beli nnt,x pasal2 ade yg 'terlebih masin' plk nnt..haha

ni plk ade beberapa jenis jus(antaranye kurma ngan mangga...yg lain2 x sure plk aku)

posing ngan mamat tukang 'tapau' air..mana dtg ntah bunga tuu..x smp 5minit pun kat gerai ni..tapi aku punye peluh dah mcm org main futsal..

Jumaat, 14 Ogos 2009

only in saudi

as'kum...bertemu kembali..mmm..kat sini ade beberapa gambar yg agak lama berada dlm simpanan aku (since february 2009) yg mungkin anda2 semua blm pernah tgk lagi...so....layannnnn

hehehe...ni la gaji pertama aku kat sini..company kasi cek,so nak xnak terpaksa la 'cash' kan...xbyk mane pun...setgh bln gaji je

yg ni plk gerai 'kunafah'...sejenis makanan saudi (lbh kurang mcm apam balik je) cuma...raw material dia je smp skrgni pun masih menjadi misteri...yg aku tau,tgh dia ade inti cheese..sedap wooo...sr6 satu...thanks to pok lee chevron sbb memperkenalkan aku gerai ni


bergamba dpn panda hypermarket (bkn lan panda,k!!)...lbh krg mcm giant/tesco je...

aris,nik dan pokok kurma (dpn panda)...

to be continue....

Khamis, 6 Ogos 2009

what I missed most,about my two beloved daughters..

a picture explains a thousand words...just see for yourself...

fatihah yasmin

fatihah najwa