Isnin, 19 Julai 2010

Jom masak percik!


Kt kdai runcit..Min n Wa ikut mama bli klapa parut pg td..bli klapa nk buat percik la nih..hehe...Gambo bwh ni dua beradik tgh 'berdiskusi sesama diaorg'
"Kakak nk yg nih" (smbil tunjuk balang gula2)..lpas tu adik lak cakap "Adik nk yg ni..."...diaorg saja2 tunjuk pilihan gula2/coklat pilihan masing2..tp mama xbli pn..mana mama leh biar kerap mkn gula2 nih..hehe




Kali ni terasa nk mkn ikn percik..dan memandangkan kalo masakan ikn,asyik buat ikn masak kicap + kntang ajer..so sekali skala tukar percik lak..Tdi buat 5-6 ekor..bole la kakak n adik saya makan balik kje nnti...Si Min pn rasanya tntu suka sbb masakan percik xpedas..ada manis santan...


menu

Ikan Kembung Percik


Bahan-bahan:
5-6 ekor ikan kmbung..
Sebiji klapa parut (diambil santan)
1 sudu besar serbuk kunyit
3batang serai (blend)
1 inci lngkuas (blend)
1 inci halia (blend)
cili kering (blend)
sedikit asam jawa
garam secukup rasa
gula secukup rasa
*sbnarnya kna buh belacan skit..tp saya tak buh sbb allergic..huhu

Cara-cara dia:

Panggang ikn kmbung

Masak santan then buh serbuk kunyit,Masukkan semua bahan2 yg da blend..kmudian buh asam jawa..kacau....lpas tu bubuh garam n gula...Kacau hingga masak dan pekat..lbih kurang 20-25minit atas dapur

Siap!



3 ulasan:

  1. Bestnyer... Dh lama tak pegi kedai yang letak balang gula-gula kat atas tangga mcm tu.

    BalasPadam
  2. sedap tu percik...sesuai sangat la nak puasa puasa ni....kak norma kena buat gak ni..hehehe

    BalasPadam
  3. Lydi: itula..kdai2 lama jer ada tangga cam gitu kn..Kedai runcit kt kg nadak/kolek ada kot...hehe

    K.Norma: a ah beh mkn percik time puasa..nk2 kalo ayam percik..perghhh...nnti leh wuat aym lak... 8)

    BalasPadam