Isnin, 31 Ogos 2009

promosi di bulan ramadhan

as'kum suma...camane ngan posa korang??jgnla cukup sekadar berposa aje,ye...ambikla kesempatan dlm keberkatan bln ramadhan yg dtg cuma sethn skali ni utk mempertingkatkan amalan kite masing2...cthnye byk2kanla membaca quran,solat2 sunat,solat trawih,qiamulail,bersedekah/berinfaq dan mcm2 lagi...bkn ape..rugi sgt2 rasanye kalau kite xambik kesempatan ni...kalau supermarket/butik/kedai buat promosi...berebut2 kite pegi...padahal...dah tentu kite kena kuar/berabis duit nnt,sbb nak shopping...

tapi..bile tibe time 'promosi' yg Allah S.W.T bagi dibulan ramadhan ni...kite mcm endah xendah je..padahal free of charge...dan pulangan yg dijanjikan juga berlipat2 kali ganda lagi dari amalan yg kite buat di bln2 yg lain...so..dikesempatan ini..aku menyeru pada diri aku dan korang2 suma diluar sana..ambikla kesempatan atas rahmat dan keberkatan bulan ramadhan ini,marila kite sama2 mempertingkatkan amalan kite dan jgnla biarkan ramadhan ini berlalu begitu saje...at least,kalau xblh sgt pun..cuba la utk tidak miss solat terawih kerana hukumnye sunnat muakkad(sunat yg sgt dituntut)..xdpt berjemaah kat masjid,solat sorang kat umah pun blh..tapi lbh afdal kalau kite buat secara berjamaah di masjid(mengikut sunnah)...

ade benda yg aku nak cite ni sbnrnye..tentang boss aku kat sini..mr. abdul rahman al turkistani..alhamdulillah,aku bersyukur sgt2 dpt boss mcm dia ni kat sini(compare to other departments,so far..boss aku yg plg best skali)...pada aku,dia mmg btl2 ade ketokohan utk jadi seorang pemimpin yg bagus...friendly ngan org2 bawahan,boleh kawtim(especially dlm bab cuti) tapi dlm masa sama,tegas..dan dia jugak seorang 'pendengar yg bagus'..satu lagi,kalau dia xde keje/meeting...biasanye dia akan imamkan solat..dan lps solat,dia akan bagi tazkirah skit utk anak2 buahnye..susah nak dpt boss mcm tu beb...

okla tu,ckpla utk kali ni...kat bwhni aku sertakan klip video pendek antara sesi tazkirah boss aku slps solat berjemaah..smoga boss2 di m'sia pun blh ambik iktibar dan cuba pendekatan sebegini juga..wallahua'lam.
video

4 ulasan:

  1. Dgr cite mu td teringat aku kat ustaz azhar..Mu bole mohon jawatan kosong dia lps ni. Wakaka..gurau beb, jgn mare.. Email address aku( all4bess@gmail.com ). Kalau ade ape2 cite best, letak dlm email aku. Thanks dulu sbb sudi menghajar aku buat menda2 dlm blog aku nnt. Minggu depan dah balik malaysia kan?

    No phone ko yang lama tu pakai lagi tak angost?

    BalasPadam
  2. alhamdulillah... ada boss macam tu.. berkat kerja kita kan.. takdelah kita rasa nak marah kat boss.. tapi hati lebih tenang..

    BalasPadam
  3. xboss@SS mu dulu pun best gak.. membuatkan solat Terawikh time shift malam xpernah kantoi.. ngaji pun sedak (ini bukan ayat pong..wakakaaka)

    BalasPadam
  4. mmg sedak pun orang tua tu ngaji bear...tu la di antara byk2 benda yg aku miss kat BPC...terawih ngan awok2 shif berimamkan pok kob(ni pun bkn ayat pong jgk..)hehe

    BalasPadam