Khamis, 28 April 2011

Daging Masak Lada Hitam

eh2 rupa dia cam hangit lak,kicap turun ke belah bwh,bahagian tu bnyk la itam..keh keh keh

Kali ni nk wuat Daging masak lada hitam ikut resipi tenet..Google ajerk,kluarlah mana mana resipi..Dis time nk cuba yg dr MyResipi.com ..Da pnah klik 'Like' page ni kat Facebook sbnornya...Biasa biasanya aku wuat daging masak lada hitam mnggunakan kicap jalen but stok kicap da abes...Kbtulan lak resipi nih xpayah guna kicap tu..juz guna kicap pkat n kicap manis..Untuk kicap manis,kbtulan baru jerk bli kicap manis kt Lulu Hypermarket..(disebabkan stok kicap dr Mesia da abes,tpaksa la cuba kicap yg dijual di sini)...hurmmm memang da ramai yg cakap kicap brand ABC yg ok kt sini (dr xda kicap langsung lar kan)..Tapi aku blum jumpa lagik kicap tu..Bole dicarik sbnarnya tp malas nk pi ke tmpat tersebut semata kicap nih,next time kalo aku jumpa,aku bli lar..hehe


Resipi kat MyResipi.com


bahan bahan nya adalah :

1/2 kg daging (dihiris nipis) 1 labu bawang besar 3 ulas bawang putih 1/2 inci halia 1 sudu kecil serbuk kunyit 3 sudu besar sos tiram 2 sudu besar sos pekat (*yg ni aku xbuh) kicap manis sesedap rasa sedikit garam 3 sudu besar sos cili 1 sudu besar sos tomato



Cara cara nya pula:
Tumbuk lada hitam hingga hancur,barulah tumbuk halia,bawang putih dan bawang merah hingga hancur (*yg nih aku blend ajer suma then lada hitam guna yg serbuk) Gaulkan bahan bahan yg ditumbuk tadi dengan daging yg telah dihiris(*yg nih,aku rebus skjap terlbih dahulu daging tersebut supaya lbih empuk n mudah anak2 nk makan..lpas siap rebus daging barulah diperap ngan bahan2 yg da blend td) Perap dahulu daging tersebut sebelum masak,lebih lama perap,makin sedap) Panaskan minyak dan masak daging hingga empuk,tambahkan sedikit air Setelah masak,bole dihias dengan hirisan daun bawang,daun sup dan hirisan bawang







2 ulasan:

  1. Apsal warna dia tak pekat ek? Bukan sepatutnya kicap tu tak turun ke bawah ke? Heheh. Gaya la aku ni pandai sgt memasak. Tapi aku pandai makan tau.... Hahahaha.

    BalasPadam
  2. a ah xpekat...sbb serbuk kunyit da 'takluk' kot..aku buh kicap bnyk dah tu..hehehehe

    BalasPadam