Jumaat, 20 November 2009

salam dari cartagena

as'kum suma...terlebih dulu aku nak memohan maaf sbb dah agak lama xupdate blog nih..malas+sibuk yg amat..sibuk makan angin..haha..okla,maybe ramai yg dah tau...aku skrg berada di cartagena,spain sejak 22hb oktober lagi..OJT (on job training) utk preparation start up plant aku(BPA) di Jubail tu nnt..yg agak xbestnye ialah technology plant kat spain ni xsama ngan plant yg akan aku operate nnt...spain guna GE (general electric)technology,saudi plk guna BADGER technology..tapi xpela..cabaran tuu..sekurang2nye dpt gak tgk plant yg produce product yg sama ngan plant aku iaitu BPA (bisphenol A) beroperasi..

pada awalnye aku dan kengkawan dijadualkan akan blk 12hb disember nnt,tapi last2 minit kena ekjas blk awal skit sbb terpaksa hadir yokogawa DCS training kat jubail industrial pada tarikh tu,so mungkin 9hb disember nnt aku dah blk ke saudi..insyaallah..emm..dengar2 cite,kat jubail skrgni tgh meriah ngan kehadiran geng2 m'sia yg baru..baguslaa..dlm ramai2 tu ade jgkla terselit membe2 yg aku kenal..firdaus,nizam maulud,ameng,blanko dan cheng moani..(aku blk saudi nnt kite jumpe,ok??)..welcome@marhaba aku ucapkan pada mereka2 suma..masing2 excited dan seronok ngan environment baru ni dengar2nye..semoga nasib/perjalanan/proses mereka utk menjadi pemastautin tetap/pekerja asing di saudi ni dipermudahkan ALLAH S.W.T (lbh lancar dari kitorang dulu)..insyaallah..aminnn

okla..mcm biasala..nak karang panjang2 malas plk nak memikir...so..aku attach skali la beberapa keping gambo ni utk tatapan korang beserta penerangan ringkas..ape2hal..tinggalla msj kat shoutbox aku..

touch down di madrid barajas airport..ni exit ke metro station

metro train baru smp..smart x beg pink tuu..hehe

makanan pertama yg aku balun di madrid..sandwich tuna..tawakkal aje laa..

bangunan ni kat SOL..btl2 centre of madrid..hostel yg aku dok xjauh dari sini..lebih kurang 50meter je kot..

kat NEMRUT kebab (morrocon restaurant)..dari kiri pekerja NEMRUT,aku,rizal ngan catur

kpd peminat2 'mati susah' real madrid,ni la dia rupanye estadio santiago bernabeu tuu..

fountain kat tgh2 plaza de espana..

on the way to cartagena from madrid..mmg terbaikla jln2/highway kat sini..driver2 diorang pun bagus2..100x lbh baik dari kat saudi kot..haha..pemandangan pun mmg A+..

masing2 mcm orang jakun je jumpe wind turbine kat tgh2 bukit time on the way ni...mane xnye..byk gile..ni antara yg sempat aku snap..

1st day nakgi report duty kat sabic IP cartagena..dari kiri adam,aji din,enazi,fahad,shailesh,catur,pian,balobaid ngan sodry...aku tkg ambik gambo..

penyambut tetamu di madinat al zahara museum/historical site

inside madinat al zahara museum/exhibition hall

bekas2 peninggalan kota lama madinat al zahara

yg ni plk pemandangan bandar alicante dari terra mitica theme park infinito tower (100meter tinggi)

gerai ayam pusing (xhalal) kat pasar ahad/sunday market di la manga..perghh..mcm lazat je aku tgk..terigt plk ayam pusing yg jual kat pasar ramadhan kat kuantan..huhu

gerai jual barangan kulit..mostly handbag,purse ngan wallet..tapi jaga2 sbb byk kulit yg ade bintik tiga tuu..eiii

rizal ngan anak pian di la manga lighthouse..la manga cape..

pemandangan dari la manga cape

on the way ke sierra nevada, granada, spain..gi ngan pian..2orang anak dia naik ngan aku..dua2 tgh sibuk main PSP..niat di hati nak tgk salji..tapii....

pemandangan semasa on the way...

di larang wekang/wikang disini..haha..patut ade kat m'sia signage ni..

dah smp di sierra nevada..tapi hampa sbb salji belum ade lagi..ade skit2 je (stompok dua je kat bukit blkg tu)

mengikut kata2 penduduk tempatan sierra nevada ni..ujung bln disember barula salji turun dan 'peak'nye plk ialah pada bln februari..xsempat jgk nak merasa salji..

pemandangan on the way turun dari sierra nevada

pokok yg dah tinggal ranting..maknanye autumn dah nak abis..nak msk winter dah skit ari lagi..

antara kete2 rally yg agak senang di jumpai kat spain ni..tepi2 jln je kengkadang..

kete rally lagi

sini kete2 kecik mmg top...mungkin sbb jln2 kat tgh2 bandar diorang kecik2 kot..kete ni brand AIXAM..ntahla buatan mana..mmg kecik gile...lagi kecik dari kete smart for two...3/4 kancil je nih..

stesen minyak elf/cepsa..antara yg belum pernah aku jumpe kat m'sia

stesen minyak repsol ni pun sama..x pernah lagi aku jumpe kat m'sia

1 ulasan:

  1. When you come to Granada and need a comfortable and cozy place do not forget to discover White Nest hostel. A hostel that offers good location and good quality service for an unforgettable experience in Granada. The best tapas bars, the best entertainment, the best entertainment and the spectacular Alhambra are at your fingertrips. Granada Hostels Hostels Granada

    BalasPadam