So nk dijadikan cerita,masa kt Jubail nih,terasa nk wuat asam pedas ayam...Mama pun google dulu kat tenet..Bila mama baca baca dia punya bahan bahan tu..hurmmm...macam senang pulak ...Tapi mama xbuat trus lah...mama usahakan dulu dapatkan daun kesum...Nak dijadikan cerita,mama kirim daun kesum pada seorang kawan yg mana asbennya balik holiday Mesia (tenks again to wawa)..Mama pesan kat mak mama supaya bungkuskan daun kesum tu n kirim kat asben kawan mama nih...Alhamdulillah bila da dapat,mama trus 'bekukan' daun kesum tersebut kt pti atas...freezer....Start pada tu lah mama try buat asam pedas ni....Then setelah abes daun tu,ada lak jiran mama bagi daun kesum,dia bli kat kedai siam
Satu ari mama gi kedai siam,n dapatkan rebung nih..Sekali pandang macam mi batang/mi lidi kan?Memang marbeles bila campur ngan asam pedas ayam tu...Mama juz basuh n campak dalam periuk..Jadilah ia Asam pedas ayam with rebung...Nak tau cara mama wuat asam pedas..Ini pun setelah belek2 2-3 resipi asam pedas kt tenet la..lpas tu pandai pandai la mama sukat bahan bahan tu sndiri
Bahan bahan nya adalah:
Ayam yg dipotong kecil (kalo bli kat pasar sini,ayam kecik kecik jer,so mama guna 3/4 dr seekor)
Perlu blend:
bawang besar (sederhana) 3biji
bawang putih 3ulas
halia 2inci
belacan bakar
3-4sudu lada kering yg da siap blend
sedikit air asam jawa
sedikit garam
sedikit gula
sedikit air (sukat sndiri ikut kepekatan yg dikehendaki)
rebung yg da siap racik
sedikit daun kesum
Cara caranya:
tumis bahan bahan blend
kacau sampai separuh garing n naik bau
masukkan lada kering
kacau sampai garing
masukkan ayam
masukkan daun kesum
masukkan air asam jawa
masukkan air
masukkan rebung
masukkan gula
masukkan garam
masak sehingga ayam empuk
SIAP!
haha raser glamer lak mama da masukkan resipi mama nih kat sini Mesra.Net..hihihi
Tiada ulasan:
Catat Ulasan